Tjänstepension

Tjänstepension är en viktig del i ditt pensionssparande och betalas löpande in av din arbetsgivare. Alla arbetsgivare erbjuder inte tjänstepension, så det är viktigt att du känner till vad som gäller på er arbetsplats. Om ert företag har kollektivavtal eller är statligt har du alltid tjänstepension, om inte bör du kolla vad som gäller hos er, och om du kan få tjänstepension.

Mer information om tjänstepension


Om du inte får tjänstepension är det starkt rekommenderat att öka sitt eget pensionssparande för att täcka upp för pengarna du förlorar på att inte ha någon tjänstepension. Hos Pensionsmyndigheten kan du läsa mer om din tjänstepension och räkna ut hur mycket du får i tjänstepension och hur den påverkar din totala pension.

Pensionsspecialist för företaget – hjälp med tjänstepensionen


Om du eller ert företag betalar ut tjänstepension till era anställda finns det mycket som behöver gå rätt till. Med en oberoende pensionsspecialist får ni hjälp med att se till att alla anställda får korrekt tjänstepension. Granskningar har visat att kring 18 % av anställda i dag får fel avsättning till sin tjänstepension. En pensionsspecialist som IDUR hjälper er att se till så att allt går rätt till.

Allmän pension

Den allmänna pensionen täcker alla som arbetat eller bott i Sverige. Den består av flera delar och grundas på alla inkomster som du skattar för. Hit räknas även inkomster som A-kassa, sjukersättning eller föräldrapenning. Den allmänna pensionen betalas ut från att du går i pension och så länge du lever.

Hur mycket får jag i allmän pension?


Hur mycket du får i allmän pension beror på hur mycket du har i inkomst. Av dina pensionsgrundande inkomster sätts varje år 18,5 procent in till allmän pension. Om du haft låg eller inkomst kan du dessutom få en garantipension som ett slags grundskydd. Läs mer om vad du får i allmän pension hos Pensionsmyndigheten.

All information i ett orange kuvert


Varje år får du som tjänat in pengar till din allmänna pension ett orange kuvert hem i brevlådan (eller digitalt). Här finns en översikt över din allmänna pension och vad du hittills tjänat in till din pension. Vad som mest påverkar din pension är hur mycket du tjänar under livet, om du får tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

Eget pensionssparande

Även om du har både allmän pension och tjänstepension kan det vara en idé att pensionsspara på egen hand om du har möjlighet till det. Eget pensionssparande är långsiktigt sparande som går att göra på olika sätt.

3 sätt att pensionsspara själv


Att pensionsspara själv kan göras på många olika sätt. Pensionsmyndigheten listar tre vanliga sätt att spara till pensionen:

  1. ISK, ett investeringssparkonto innebär att sparandet sker i aktier eller fonder. Det du har på kontot ägs av dig.
  2. Kapitalförsäkring innehåller oftast en försäkring – dessa aktier eller fonder ägs av ett försäkringsbolag.
  3. Amortering på bolån är ett alternativ som i praktiken innebär ett extra sparande.

Spara eller jobba längre?


Att pensionsspara på egen hand kan vara en bra idé om du vill gå i pension tidigt. Den allmänna pensionen blir inte lika stor om du väljer att gå i pension tidigare än vanligt. Genom att tvärtom jobba längre än till 65 får du mer i din månatliga pension. Eftersom du under ett helt år extra fortsätter att tjäna in pengar till din allmänna pension, och pensionen sedan sprids ut över färre utbetalningsår blir utbetalningarna större.